Co znázorňuje magnetická deklinace a jak zjistíte její velikost? Kde najdete magnetar a jak vzniká? Co je magnetik či magnetika? Najděte odpovědi na magnetické otazníky v 8. díle seriálu.

Ze sedmého dílu seriálu o magnetismu už znáte, co je magneto, k čemu je uvnitř transformátoru ferit a jestli se magnet zahřívá při magnetické levitaci. Objevte odpovědi na další magnetické otazníky.

1) Co je magnetická deklinace?

Zřejmě už víte, že Země je ohromným tyčovým magnetem se dvěma póly, který okolo sebe vytváří magnetické pole. Směr magnetických pólů však není shodný s póly zeměpisnými.

Magnetická deklinace představuje odchylku mezi zeměpisným a magnetickým severním pólem Země. Je to úhel, který se měří ve stupních a minutách na východ nebo na západ od zeměpisného (skutečného) severního pólu.

Magnetická deklinace.

Magnetická deklinace – odchylka směru magnetického severního pólu (Nm) ukazovaného kompasem od skutečného severu (Ng). Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Pokud se magnetický sever odchyluje od zeměpisného severu směrem napravo (na východ), deklinace je kladná. Jestliže nalevo (na západ), je záporná. Poloha magnetického pólu se ale průběžně mění, a proto se na různých místech Země liší i magnetická deklinace, a v průběhu času se rovněž mění.

Údaj o hodnotě magnetické deklinace najdete na většině kvalitních topografických map. Aktuální deklinaci na konkrétním místě a čase zjistíte v kalkulačce NOAA. Po zvolení země a města se vám načte zeměpisná šířka a délka. Potom vyberte datum a kalkulaci potvrďte.

Magnetická deklinace.

Tato informace pro vás může být užitečná třeba v případě, když se orientujete podle buzoly. Magnetická deklinace totiž způsobuje vychýlení střelky buzoly od skutečného (geografického) pólu.

2) Co je magnetar?

Magnetar je neutronová hvězda s extrémně silným magnetickým polem, která vzniká při explozích velkých hvězd.

Z důvodu velkého tlaku ve vnějších částech magnetaru dochází k „hvězdotřesení“. Kůra magnetaru se rozpadá a vznikají silné emise vysokoenergetického elektromagnetického záření, zvláště rentgenového a gama záření.

Magnetar.
Vyrenderovaný koncept magnetaru se zvýrazněnými siločarami supersilného magnetického pole. Zdroj: Wikimedia Commons

3) Co je magnetik a magnetika?

Magnetika

Magnetika jsou magnetické, neboli zmagnetované látky. Když vložíte látku či těleso do magnetického pole, vznikne fyzikální jev – magnetizace, která se projevuje změnou vlastností dané látky.

Podle chování látek v magnetickém poli se magnetika rozdělují na:

a) Paramagnetika – látky, které vnější magnetické pole zesilují a k magnetu se slabě přitahují, například platina nebo hliník.

b) Diamagnetika – materiály, které naopak vnější magnetické pole zeslabují, a v důsledku toho se od magnetu mírně odpuzují. Třeba bismut či zlato.

c) Feromagnetika – materiály, které se k magnetu silně přitahují, například železo, kobalt nebo nikl.

Více o feromagnetismu se dozvíte v článku Které materiály přitahují magnety.

Výraz „magnetik“ je také součást názvu:

  • Magnetická stavebnice, která se skládá z ocelových kuliček a magnetických tyčí potažených barevným plastem. Stavebnici seženete kupříkladu na americkém AliExpressu, v českých e-shopech hledejte název Magnastix.

  • České elektronické kapely Magnetik z Pardubic.

  • Tiskové reklamy z roku 2007 v USA „Got2B Magnetik: Molecules sex“ pro gel na vlasy s feromonem značky Got2b Magnetik.

Který z uvedených termínů byl pro vás nový? Napište nám na magnetický Facebook. Sledujte dál blog Magnetik.cz a poznejte další magnetické zajímavosti.